Het opstellen van een goed archeologieduurzaam bouwplan, dat ook de goedkeuring van het bevoegd gezag krijgt, is niet eenvoudig. Ik kan samen met u zo’n bouwplan ontwikkelen. Daarbij stel ik in overleg met uw constructeur een archeologieduurzaam palenplan op, zoek ik naar mitigerende alternatieven voor bodemverstorende werkzaamheden en regel en begeleid ik eventueel noodzakelijk archeologisch onderzoek.
Ik lever alle benodigde archeologische teksten en onderbouwingen voor het vergunningentraject. Tijdens de uitvoering van het project begeleid ik de archeologieduurzame onderdelen van het bouwproces en stuur waar nodig bij. Dit alles vindt plaats in nauw overleg met het bevoegd gezag, dat het plan immers archeologisch gezien moet goedkeuren. Daarbij speelt mijn jarenlange werkervaring als gemeentelijk archeoloog een grote rol.
Als archeologieduurzaam bouwen geen optie is, bijvoorbeeld bij de aanleg van een ondergrondse parkeergarage, kan ik in overleg met u en met het bevoegd gezag een opgravingsplan ontwikkelen dat recht doet aan de archeologische waarden op de locatie, maar tegelijkertijd rekening houdt met uw belangen als opdrachtgever. Hierdoor ontstaat een project dat zowel financieel als qua planning beheersbaar is, zodat u in een vroeg stadium weet waar u aan toe bent. Ik sta voor een conflict-arm proces, waarbij zaken in overleg worden geregeld zodat het project binnen de vooraf gestelde kaders kan worden uitgevoerd.
Het is mijn missie om te zorgen dat archeologisch onderzoek ook echt een wetenschappelijke meerwaarde heeft en vernieuwend is. Daar is niet per definitie meer geld voor nodig, eerder een andere, slimmere inzet van het budget, gecombineerd met het maken van keuzes.